Budget Bali: Hoe duur is Bali?

Indonesië is een fascinerend land om te ontdekken. Onze persoonlijke reis bracht ons naar Bali, waar wij verschillende excursies hebben gemaakt naar Nusa Lembongan en de Gili eilanden waardoor we konden genieten van de diverse schoonheid die Indonesië te bieden heeft. Gedurende 21 dagen hebben wij dit land doorkruist en zijn we ondergedompeld in zijn unieke cultuur. Maar nu heb je vast één belangrijke vraag: “Hoe duur is het leven op Bali?” Nou, zoek niet verder! Wij hebben onze uitgaven nauwgezet bijgehouden, zodat jij een idee kunt krijgen van het benodigde budget voor Bali en de prachtige omliggende eilanden.

Valuta in Indonesië

Bali is een van de duizenden eilanden van Indonesië en trekt verreweg het meeste toerisme aan. Net zoals op de andere eilanden van Indonesië wordt er op Bali betaald met de Indonesische Roepia (IDR). In dit artikel over Het Budget van Bali zullen we prijzen in euro’s delen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze prijzen kunnen variëren als gevolg van wisselkoersen.

Vliegticket + accommodatie

Laten we beginnen met te zeggen dat Bali ter plaatse geen dure bestemming is. De vliegtickets + accommodaties daarentegen zijn vaak behoorlijk prijzig. Vooral in de kostbare zomermaanden. In het najaar en de winter kun je echter veel voordeligere reizen boeken. Je zult verrast zijn hoe snel je voor een vriendelijke prijs naar Bali kunt vliegen. We betaalden nog geen €1709,- per persoon voor een pakketreis met retourticket, accommodatie, ontbijt en transfer wat absoluut redelijk is voor 21 dagen. Een van de voordelen is dat je vooraf alles geregeld hebt. Op die manier heb je op voorhand een goed overzicht van de kosten die je zult maken. Je weet precies wat inclusief is en waar je nog rekening mee moet houden. Dit zie je bij het boeken namelijk overzichtelijk. 

Kosten eten en drinken

Op Bali kun je genieten van een waar culinair paradijs. De kosten voor eten en drinken op dit eiland kunnen volledig voldoen aan jouw wensen en verlangens. Als je slechts één euro uitgeeft, krijg je al een smakelijke nasi goreng van de straatverkopers of zelfs in een lokaal restaurant, ook wel bekend als “Warung”. Echter, als je liever naar een meer westers restaurant gaat, moet je rekenen op het uitgeven van enkele euro’s voor een maaltijd. Meestal aten we de lunch in een warung (een echte aanrader!) en trakteerden we onszelf s’avonds op een maaltijd in een chiquer restaurant om iets anders te proberen dan rijst of noedels. Het ontbijt was bij de prijs van onze accommodatie inbegrepen, dus we aten twee keer per dag “buiten de deur”.

In totaal hebben wij €1050 uitgegeven aan eten en drinken tijdens ons verblijf in Indonesië. Dit komt neer op gemiddeld €50 per dag voor twee personen.

Kosten vervoer op Bali

Wanneer we kijken naar de kosten van het vervoer op Bali, kunnen we concluderen dat het afhangt van verschillende factoren. Dankzij onze langdurige verblijf op één plek, hebben we relatief gezien niet veel hoeven uit te geven aan transport. Echter, om de vele prachtige plekken te ontdekken, besloten we vrijwel overal een scooter te huren voor meerdere dagen. 

Scooter huren Bali

Bali is een populaire bestemming voor het huren van scooters. Maar voordat je enthousiast op een scooter springt, zijn er een paar belangrijke dingen om te overwegen. In Bali worden eigenlijk geen scooters verhuurd, maar motoren met een hogere cilinderinhoud van ongeveer 80cc en meer. Dit betekent dat je een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs nodig hebt om erop te rijden. Echter, zelfs als je geen motorrijbewijs hebt, kun je nog steeds proberen een scooter te huren op Bali. Maar wees gewaarschuwd, mocht er iets gebeuren en raak je gewond, dan ben je niet verzekerd. Het verkeer in Bali kan behoorlijk chaotisch zijn en om het nog ingewikkelder te maken wordt er ook nog eens links gereden. Een scooter huren kost ongeveer 5 euro per dag. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar als je liever niet op een scooter wilt rijden. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om gebruik te maken van diensten zoals Grab en Gojek waarbij je een scooter kunt bestellen met chauffeur.

Taxi Bali

Voor de taxi kozen wij voor Grab of Bluebird. Bluebird is een Indonesisch taxibedrijf dat op de meter rijdt. Er zijn veel nep-Bluebird-taxi’s, dus het beste is gewoon om via de app een Bluebird-taxi te bestellen. Dan zie je meteen wat de geschatte kosten zijn. Naast Bluebird kun je ook via de app Grab regelen voor vervoer, maar soms is Gojek ook een goedkopere optie. Om geld te besparen kun je ze het beste vergelijken voordat je er één boekt.

Prive chauffeur

Als je veel plekken wilt bezoeken, is het raadzaam om een privéchauffeur via je hotel te regelen. De prijzen voor een privé chauffeur variëren tussen de 30-50 euro per dag. Dit hangt af van je wensen.

Het totale bedrag dat wij hebben uitgegeven aan vervoer in Bali kwam neer op €245 voor twee personen.  

Bezienswaardigheden

Hoewel we vaak zelf op pad gingen of met een privéchauffeur meereden, moesten we toch flink wat geld neertellen voor bezienswaardigheden. Voor elke tempel, elke waterval en elk uitkijkpunt of rijstveldje waren er namelijk toegangsprijzen vereist. Deze prijzen varieerden van 5.000 IDR tot wel 50.000 IDR (0,30 cent tot 3 euro) Niet extreem hoog, maar als je dit vijf keer per dag moet doen, kan een dag prijzig worden.

Naast de bezienswaardigheden hebben we ook nog meerdere activiteiten gedaan. Zo volgden wij een ontzettend leuke kookcursus in Ubud voor 25 euro, deden wij een wandeling naar de vulkaan Gunung Batur voor 30 euro en maakten we een fietstocht rondom Ubud voor 30 euro.

In totaal hebben we € 230 uitgegeven aan activiteiten en entreegelden.

Natuurlijk zijn er op Bali ook genoeg gratis dingen te doen, zoals het bezoeken van lokale markten, wandelen door de rijstvelden of genieten van een prachtige zonsondergang.

De beste accomodaties

 1.167,00

Tonys Villas en Resort is een 4 sterren accommodatie in Seminyak. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1167.00 per persoon

 1.837,00

Ayodya Resort is een 5 sterren accommodatie in Nusa Dua. U boekt deze reis direct bij onze partner Prijsvrij. Nu vanaf EUR 1837 per persoon.

 1.176,00

Aston Canggu Beach Resort is een 4 sterren accommodatie in Canggu. U boekt deze reis direct bij onze partner TUI. Nu vanaf EUR 1176.00 per persoon.

 1.487,00

Maya Sanur is een 5 sterren accommodatie in Sanur. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1487.00 per persoon