Tempels Bali

Als je naar Bali reist, mag een bezoek aan een tempel absoluut niet ontbreken! Overal waar je kijkt, zie je offerplaatsen en tempels. Naar schatting zijn er tussen de twintig- en vijftigduizend Balinese Hindoeïstische tempels Bali op dit eiland te vinden. Bali staat dan ook bekend als het ‘eiland van duizend tempels’, hoewel dat zeker een understatement is. Opvallend veel huizen hebben hun eigen kleine tempel in de vorm van een offerplaats. Daarnaast heeft elk dorp minstens drie lokale tempels.

Laten we nu onze mooiste tempels op Bali bespreken. Hoewel er ongetwijfeld nog veel meer prachtige tempels zijn, verdienen deze tempels zeker een plekje hoog op de lijst en zijn ze absoluut de moeite waard om te bezoeken!

1. Pura Besakih

Het Pura Besakih tempelcomplex is het grootste en oudste op het eiland. Deze spectaculaire tempel, ook wel bekend als de moeder tempel, is gebouwd tegen de actieve vulkaan Gunung Agung en biedt een adembenemend uitzicht. In dit complex vind je meer dan 200 religieuze bouwwerken die in verschillende lagen zijn opgedeeld. Een bezoek aan deze tempel zal hoogstwaarschijnlijk samenvallen met een offerfeest, waarbij Balinezen offers brengen en gezamenlijk bidden. Wees bereid om flink wat trappen te beklimmen, maar zodra je het hoogste punt van de tempel bereikt hebt, wacht er een prachtig panorama en kun je genieten van heerlijke kokosnoten of snacks bij kraampjes in de buurt. Het is ook mogelijk om een gids in te huren die je rondleidt door de tempel en je alles vertelt over het complex en de rijke geschiedenis ervan. Je kunt deze indrukwekkende tempel gemakkelijk bezoeken vanuit Sidemen, Munduk of Ubud.

Toegangsprijs: 60.000 IDR / €3,60 per individu.
Openingstijd: Van 08:00 tot 18:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend

Tempels Bali

2. Tanah Lot

Tanah Lot is een tempel op Bali die bekend staat om zijn unieke ligging. Het is de enige tempel die omringd is door water, wat zorgt voor een magische uitstraling. Eb en vloed spelen een belangrijke rol bij het bezoeken van deze religieuze plek. De tempel is namelijk gebouwd als eerbetoon aan de god van de zee en bevindt zich dan ook in het water. Bij vloed wordt de hele tempel omringd door water, maar bij eb kun je erlangs lopen, hoewel betreding van de tempel zelf niet toegestaan is. Wanneer je het terrein betreedt, zul je merken dat het erg toeristisch is en vol zit met verkopers die hun waar proberen te verkopen. Maar wanneer je uiteindelijk bij het water aankomt, beloont dit alles zich met een prachtig plaatje. Aan de overkant bevinden zich bekende grotten waar naar verluidt een heilige slang huist. Helaas is deze nog niet gespot. Mocht het echter toch vloed zijn, dan kun je tegenover de tempel een stukje bergopwaarts lopen en genieten van een adembenemend uitzicht. De beste tijd om dit indrukwekkende bouwwerk te bezoeken is tijdens de zonsondergang. Dit biedt namelijk een speciale atmosfeer waar je optimaal van kunt genieten. Tanah Lot is gemakkelijk bereikbaar vanuit plaatsen zoals Kuta, Seminyak, Canggu en Denpasar.

Toegangsprijs: 60.000 IDR / €3,60 per individu.
Openingstijd: Van 08:00 tot 18:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: Tijdens zonsondergang

Tanah Lot

3. Waterpaleis Tirta Gangga

Een indrukwekkend bouwwerk dat je absoluut niet mag missen tijdens je bezoek aan Bali is het betoverende Tirta Gangga Waterpaleis. Dit adembenemende paleis, zoals de naam al suggereert, staat bekend om zijn overvloed aan water. Het water dat hier stroomt is heilig en speelt een centrale rol bij verschillende festivals en ceremonies. In 1946 werd ooit de oorspronkelijke tempel opgericht. Helaas werd deze tempel volledig verwoest door de ontketening van de naburige Agung vulkaan in het jaar 1963. Wat we nu zien staan als een majestueuze tempel is eigenlijk een prachtige restauratie van het originele bouwwerk.

Toegangsprijs: 50.000 IDR / €3,00 per individu.
Openingstijd: Van 08:00 tot 17:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend of middag

Purta Tirta Empul

4. Purta Tirta Empul

Purta Tirta Empul biedt bezoekers een unieke mogelijkheid om hun geest en lichaam te zuiveren in het natuurlijke bronwater. Deze bijzondere tempel is omringd door een heilige bergbron en het stromende bronwater vult een langzwembad waar pelgrims zich kunnen onderdompelen in deze helende ervaring. Om deel te nemen aan dit reinigingsritueel, heb je alleen een sarong nodig, onmisbaar voor elke toerist die dit avontuur wil aangaan. Sarongs kunnen ter plaatse gehuurd worden, maar je kunt ook je eigen meebrengen. Bij aankomst kun je contact opnemen met vriendelijke gidsen die je graag alles vertellen over de rijke geschiedenis van de tempel en je begeleiden bij het uitvoeren van dit serene reinigingsproces. Uiteraard zijn er regels waaraan men zich moet houden om de traditionele gewoonten te respecteren. Voor diegenen die liever niet willen baden, biedt het uitgestrekte tempelcomplex nog talloze andere bezienswaardigheden om te ontdekken. Van de voorplaats tot de secundaire en binnenste plaatsen, Purta Tirta Empul is een waar architectonisch wonder dat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Ubud.

Toegangsprijs: 50.000 IDR / €3,00 per individu.
Openingstijd: Van 07:00 tot 18:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend

Pura Luhur Lempuyang

5. Pura Luhur Lempuyang

Deze tempel is wereldwijd beroemd om zijn befaamde ‘Gates of Heaven’. Een trip naar deze tempel op een indrukwekkende berg in het oosten van Bali belooft je een adembenemend zicht over het landschap, met als kers op de taart de imposante vulkaan Gunung Agung. Om de top te bereiken, dien je moedig maar liefst 1700 treden te trotseren. Hierdoor wordt deze betoverende tempel ook wel aangeduid als ‘de tempel der duizend treden’. Hoewel het geen gigantisch tempelcomplex betreft, is een bezoek zeker de moeite waard. Met wat geluk en een wolkenvrije hemel kun je door de fantastische hemelpoorten gluren en genieten van het adembenemende panorama. De poorten des hemels staan vooral bekend om hun ‘instagram’ foto’s – voor dit privilege moet je echter bereid zijn om minstens 2 uur in een wachtrij te staan, gelet op de enorme drukte. Deze prachtige tempel is eenvoudigweg toegankelijk vanuit Candidasa of Amed.

Toegangsprijs: een donatie (mag jezelf bepalen)
Openingstijd: Van 07:00 tot 17:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend dan is het nog rustig

6. Ulun Danu Bratan

6. Ulun Danu Bratan

Deze Ulun Danu Bratan-tempel is een waar paradijselijk complex in Bedugul. Wat deze tempel zo uniek maakt, is het feit dat een van de tempels zich bevindt temidden van het kabbelende water van een meer. Men noemt dit fenomeen ook wel de zwevende tempel. Het schouwspel dat ontstaat door de weerspiegeling en het beeld erachter creëert werkelijk een magisch plaatje. Op de ruime binnenplaats zijn bovendien andere prachtige tempels te bewonderen, hoewel niet allemaal vrij toegankelijk zijn. Geen sarong nodig hier trouwens! Voor een unieke ervaring kan je zelfs het pittoreske meer betreden met een traditionele boot en diverse watersporten beoefenen. Dit onvergetelijke pareltje kan je perfect bezoeken tijdens een reis van Ubud naar Lovina.

Toegangsprijs: 50.000 IDR / €3,00 per individu.
Openingstijd: Van 07:00 tot 19:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend om de mist te verkomen

7. Gunung Kawi

In Bali bevindt zich Gunung Kawi, een van de oudst en meest vereerde plaatsen op het eiland. Deze plek ligt gekoesterd aan de steile oevers van rivier Pakerisan. Verwacht een avontuurlijke wandeling via een royale trap bestaand uit maar liefst 270 treden. Maar wees niet ontmoedigd, want niet alleen de tempel, maar ook de weg er naartoe is prachtig. Wandel door weelderige jungle en aanschouw het schitterende panorama van rijstvelden die behoren tot de prachtigste van heel Bali. De tempels zijn werkelijk gigantisch en bestaan uit niet minder dan 10 heiligdommen, gebeeldhouwd in nissen in rotsmuren. Persoonlijk beschouw ik dit als een van de meest betoverende tempels op heel Bali.

Toegangsprijs: 50.000 IDR / €3,00 per individu.
Openingstijd: Van 08:00 tot 18:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: In de ochtend of begin middag

Gunung Kawi

8. Uluwatu Tempel

De tempel, ook wel bekend als een van de zes belangrijkste en meest heilige tempels in Bali, staat symbool voor bescherming tegen kwade geesten volgens het hindoeïsme. De poort van deze majestueuze tempel is opvallend gevormd als twee sierlijke vleugels, die volgens het geloof van de Hindoestanen de tempel met toewijding bewaken. Aan de ingang van de tweede binnenplaats prijkt een gracieuze beeltenis van Ganesha, de god met een betoverend olifantshoofd. Exclusief toegankelijk voor lokale gelovigen die er komen bidden, schuilt in het binnenste heiligdom een spirituele oase. Een pad ten zuiden van deze bijzondere plek leidt naar een magnifieke kliftop waar je wordt getrakteerd op een werkelijk adembenemend uitzicht. Net zoals vrijwel alle andere tempels op Bali, wordt ook deze specifieke tempel bewoond door ondeugende apen die het gemunt hebben op de bezittingen van toeristen. Zorg er dus voor dat je camera, bril en andere losse spullen goed opgeborgen zijn in je tas of rugzak. Een goede tip is om deze tempel te combineren met de kecakdans.

Toegangsprijs: 30.000 IDR / €2,00 per individu.
Openingstijd: Van 07:00 tot 19:00 uur.
Optimaal moment om langs te komen: net voor zonsondergang

Uluwatu Tempel

Belangrijke regels als je een tempel bezoekt

Regels die je moet volgen bij het bezoeken van tempels op Bali zijn essentieel om toegang te krijgen tot de hindoeïstische tempels. Hier hebben we de belangrijkste regels voor het betreden van tempels op Bali voor je op een rij gezet. Het is belangrijk op te merken dat deze regels van toepassing zijn op alle tempels op Bali, dus houd er ook rekening mee als je andere tempels wilt bezoeken die niet in deze lijst staan.

  • Een van de belangrijkste dresscodes voor tempels op Bali is het dragen van een sarong en een sjaal om je middel.
  • Zorg ervoor dat je een gesloten bovenkleding draagt, zoals een t-shirt, blouse of overhemd.
  • Voordat je de tempel betreedt, dien je je schoenen uit te trekken. Het is echter toegestaan om sokken aan te houden, aangezien de stenen vloer erg warm kan worden.
  • Vrouwen mogen tijdens hun menstruatie geen tempels betreden.
  • Niet spugen rond het tempel gebied
  • Stap niet op de verspreide offers die zich bevinden over het hele terrein van de tempel
  • Niet te hard praten
  • Laat geen afval achter

Het naleven van deze regels helpt bij het behouden van respect en eerbiedigheid jegens de heilige plekken. Dus wees bewust van deze regels wanneer je geniet van het verkennen van de prachtige Balinese tempels! Boek hier direct je Tempel tour.

de beste deals

 1.167,00

Tonys Villas en Resort is een 4 sterren accommodatie in Seminyak. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1167.00 per persoon

 1.837,00

Ayodya Resort is een 5 sterren accommodatie in Nusa Dua. U boekt deze reis direct bij onze partner Prijsvrij. Nu vanaf EUR 1837 per persoon.

 1.176,00

Aston Canggu Beach Resort is een 4 sterren accommodatie in Canggu. U boekt deze reis direct bij onze partner TUI. Nu vanaf EUR 1176.00 per persoon.

 1.487,00

Maya Sanur is een 5 sterren accommodatie in Sanur. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1487.00 per persoon