Vaccinaties

Geniet van een onvergetelijke vakantie op het tropische Bali. Je hebt je reis geregeld en je inpaklijst is klaar. Maar wacht even… voordat je vertrekt, is het van essentieel belang om te controleren of er gezondheidsrisico’s zijn die je zou kunnen tegenkomen tijdens je verblijf in Bali. Immers, een goede voorbereiding is cruciaal, vooral als het gaat om jouw welzijn. Ben je verplicht om gevaccineerd te worden voor Bali en zo ja, welke vaccinaties zijn nodig? Lees hier alle informatie die je nodig hebt.

Verplichte inenting

Er zijn verschillende infectieziekten die op Bali voorkomen en die gemakkelijk kunnen worden bestreden met behulp van vaccinatie. Maar is het nu verplicht om je te laten vaccineren als je naar Bali gaat? De enige vaccinatie die echt verplicht is, is de inenting tegen gele koorts. Deze regel geldt echter alleen als je binnen zeven dagen voorafgaand aan je reis naar Indonesië een bezoek hebt gebracht aan een gebied waar gele koorts heerst. Gele koorts komt voornamelijk voor in verschillende landen in Zuid-Amerika en Afrika. Maar pas op, speel op safe en zoek een kliniek bijvoorbeeld, GGD, Reisprik of thuisvaccinaties een paar weken voor je vertrek. Dit zijn landelijk netwerken van gespecialiseerde huisartspraktijken die reisadvies en vaccinaties aanbieden. 

Inenting Bali

Is het echt noodzakelijk om een vaccinatie te krijgen voor Bali? Zoals eerder vermeld, zijn er, behalve de gele koorts vaccinatie in zeldzame gevallen, geen verplichte vaccinaties nodig voor Bali. Echter, voordat je vertrekt naar dit paradijs worden er wel enkele vaccinaties aanbevolen. Wij hebben deze voor jou op een overzichtelijke manier opgesomd:

 • Difterie, tetanus en polio (DTP)
  De DTP-vaccinatie beschermt tegen difterie, tetanus (ook bekend als kaakklem) en polio (ook wel kinderverlamming genoemd). Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt door middel van hoesten, waarna symptomen zoals koorts, keelpijn en lamlendigheid optreden. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die overal ter wereld aanwezig is in vuilnis op straat en aarde. Het poliovirus kan worden opgelopen door slechte hygiëne. Het virus wordt via ontlasting naar de mond overgebracht en soms ook via hoesten. Het is sterk aan te raden om de DTP-vaccinatie minstens één tot twee weken voor vertrek naar Bali te verkrijgen.
 • Hepatitis A
  Hepatitis A is een virale infectie die de lever aantast en ook bekend staat als besmettelijke geelzucht. De oorzaak van deze ontsteking kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals een gebrekkige hygiëne of het consumeren van rauw voedsel dat bedorven is. Naast symptomen als griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en verminderde eetlust, kan er ook pijn rond de lever optreden voordat geelzucht zich manifesteert. Om besmetting te voorkomen, wordt het ten zeerste aanbevolen om minimaal twee weken vóór je reis naar Bali een Hepatitis A-vaccinatie te halen.

Periode van meer dan 3 maanden

Ben je van plan om meer dan drie maanden te vertoeven op dit eiland? In dat geval zijn er verschillende vaccinaties die ten zeerste worden aanbevolen voor een verblijf op Bali:

 • Buiktyfus;
 • Hepatitis B;
 • Rabiës (hondsdolheid);
 • Tuberculose.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn op langere verblijven, vooral in zo’n prachtige locatie als deze. Door de juiste vaccinaties te krijgen, kun je jouw gezondheid beschermen en volop genieten van al het moois dat Bali te bieden heeft. Onthoud dat elk avontuur uniek is en vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen!

Malaria Bali

Bali is het enige eiland in Indonesië waar de aanwezigheid van malaria ontbreekt. Om die reden is het echter nog steeds verstandig om preventieve maatregelen tegen muggen te nemen, zoals het gebruiken van crèmes of sprays met DEET, het meenemen van een geïmpregneerde klamboe en kleding die je lichaam bedekt. Indien er sprake is van malaria en de bijbehorende maatregelen, is het essentieel om advies te vragen bij een huisartspraktijk.

Tips

Preventie is altijd beter dan genezing. Om die reden hebben we een reeks tips verzameld om besmetting met een virus of bacterie tijdens je vakantie op Bali te voorkomen. Maak er gebruik van en haal er je voordeel uit!

 • Vermijd zo veel mogelijk de nabijheid van dieren om besmetting te vermijden. Wees voorzichtig met het aaien van (zwerf)dieren, want een beet, lik of krab kan leiden tot rabiës (hondsdolheid). Dit geldt zelfs tijdens een bezoek aan het populaire Monkey Forest in Ubud, waar je extra op je hoede moet zijn.
 • Het is essentieel dat je persoonlijke hygiëne in acht neemt en regelmatig je handen wast. Vooral vóór het eten en na een toiletbezoek dien je dit te doen. Hiermee minimaliseer je de kans op infecties en ziektes.
 • We adviseren om geen kraanwater te drinken. Het is beter om flessenwater te consumeren om mogelijke verontreinigingen te vermijden.
 • Om voedsel gerelateerde infecties te voorkomen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat vis en vlees grondig worden gebakken of gekookt. Twijfel je over de bereiding? Dan is het beter om het voedsel niet te consumeren, om gezondheidsproblemen te voorkomen.
 • Bescherm jezelf door zoveel mogelijk kleding te dragen en bedek je huid, vooral tijdens de ochtend- en avondschemering wanneer muggen actiever kunnen zijn. Daarnaast raden we aan gebruik te maken van antimuggenmiddelen die DEET bevatten, voor extra bescherming tegen muggenbeten.
 • Hoewel malaria niet voorkomt op Bali, kan een gewone muggenbeet nog steeds vervelend zijn. Als je ’s nachts geen risico wilt lopen op muggenbeten, is het verstandig om een geïmpregneerde klamboe mee te nemen van huis. Zo slaap je veilig en ongestoord gedurende je reis.

de beste accomodaties

 1.023,00

Hotel & Spa The Jayakarta Bali Beach Resort is een 3 sterren accommodatie in Legian. U boekt deze reis direct bij onze partner De Jong intra. Nu vanaf EUR 1023.00 per persoon.

 1.200,00

Merusaka Hotel Nusa Dua is een 5 sterren accommodatie in Nusa Dua. U boekt deze reis direct bij onze partner De Jong intra. Nu vanaf EUR 1200.00 per persoon.

 1.261,00

Sagara Villas en Suites Sanur is een 4 sterren accommodatie in Sanur. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1261.00 per persoon

 1.224,00

Pondok Sari Beach en Spa is een 3 sterren accommodatie in Pemuteran. Deze reis boekt u direct bij onze partner D-reizen. Nu vanaf EUR 1224.00 per persoon