Het is een absolute aanrader om te gaan snorkelen en duiken op Bali. Het kristalheldere water biedt een adembenemend uitzicht op het levendige koraalrif, waar je tevens een overvloed aan kleurrijke vissen kunt bewonderen. Deze excursies behoren absoluut tot de topkeuzes voor snorkelliefhebbers. Daarnaast hebben we ook een selectie gemaakt van de meest fantastische duik- en snorkellocaties die je op Bali kunt vinden. Hier zijn enkele van de mooiste plekken:

Menjangan Eiland

Menjangan wordt beschouwd als een paradijs voor snorkelliefhebbers. Gelegen ten noordwesten van het vasteland van Bali, staat deze plek op de derde plaats in de lijst van Discovery Channel voor de beste snorkelspots ter wereld. Zowel nieuwe snorkelaars als ervaren duikers kunnen hier genieten van een overvloed aan avontuur. Voor een bescheiden prijs van €20 ben je in staat om toegang te krijgen tot het adembenemende eiland, dat nauwlettend wordt onderhouden om de unieke biodiversiteit en leefgebieden te behouden. Wanneer je deze plek bewondert, kom je voornamelijk kleine vissen tegen. Echter, er zijn ook tijden waarin manta’s, rifhaaien en zelfs walvishaaien het eiland aandoen en voorbijzwemmen.

Gili Eilanden

Als je aan het reizen bent op Bali, is het absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Gili Eilanden. Deze drie eilanden, namelijk Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air, zijn perfect voor liefhebbers van snorkelen. Maak kennis met een verscheidenheid aan kleuren van de regenboog en ontdek verschillende soorten vissen die er leven. Het is werkelijk prachtig! Een groot aantal locaties biedt de mogelijkheid om direct vanaf het strand te gaan snorkelen. Vooral het noordelijke gedeelte van Gili Trawangan is uiterst geschikt hiervoor, omdat er weinig stroming is en het water ondiep.

Snorkelen en duiken op Bali

Padang Bai

Zowel voor beginnende snorkelaars als ervaren duikers zijn er tal van adembenemende locaties te ontdekken in Padangbai. De onderwaterwereld biedt een overvloed aan diversiteit, variërend van indrukwekkend grote scholen vissen tot verschillende soorten roggen, diepzeevissen en zelfs kleine haaien. Een bijzonder aantrekkelijke plek om ’s nachts te duiken is Padangbai, dankzij de kalme stroming en ondiepe wateren. In het donker tref je hier een schat aan zeepaardjes, zeldzame naaktslakken, kathaaien en roggen. Op slechts 200 meter van het vasteland bevindt zich een van de meest geprezen duiklocaties met sprankelende kleuren: The Ferry Channel. Als je wilt snorkelen, dan is Blue Lagoon de ultieme plek om te genieten van al het moois dat onder het wateroppervlak schuilt.

Nusa Lembongan

Een interessante snorkelbestemming en een naburig eiland van Nusa Penida is Nusa Lembongan. Het is opvallend dat dit eiland ongeveer 20 keer kleiner is dan Nusa Penida, maar verrassend genoeg veel meer accommodaties en faciliteiten biedt voor toeristen. Bovendien wordt een snorkeltour rondom dit eiland vaak gecombineerd met verkenningstochten langs de kust van Nusa Penida, die zich op slechts 20 minuten afstand bevinden. In het noordwesten van het eiland strekt zich een prachtig mangrovegebied uit, dat leidt naar een kleurrijke onderwaterwereld. De plek staat bekend om zijn ondiepe water, waardoor het perfect is voor beginners die graag willen duiken. Wanneer je het water betreedt, word je begroet door een overvloed aan diverse, levendige visjes die voorbij zwemmen. Met wat geluk kan zelfs een schildpad zich aan je tonen.

Snorkelen en duiken op Bali koraal

Tulamben 

Op zoek naar een opwindend avontuur als je al in het bezit bent van een PADI-certificaat? Breng dan zeker een bezoek aan het charmante kustplaatsje Amed voor een overnachting of twee en maak daarbij ook de tocht naar Tulamben om te duiken bij een gezonken schip. Dit betreft namelijk de meest bekende duiklocatie langs de Balinese kust en één van ’s werelds beste wrakduikplekken. Het Liberty-schip werd getroffen door een Japanse torpedo in 1942 en strandde vervolgens aan de kust van Tulamben. Nadat de vulkaanuitbarsting van de Mount Agung in 1963 plaatsvond, zonk het schip verder de zee in en rust nu op ongeveer 30 meter diepte op een zandbank. In de afgelopen 50 jaar heeft er een enorme groei van koraal plaatsgevonden, waardoor talrijke vissoorten zijn aangetrokken. Dit betreft vooral kleinere vissoorten, maar het is ook regelmatig mogelijk om kleine haaien en roggen te zien. 

Nusa Penida

Gelegen ten zuidwesten van Bali, is Nusa Penida het grootste eiland in vergelijking met zijn buureilanden, Nusa Lembongan en Nusa Ceningan. Dit eiland staat bekend om de gunstige omstandigheden voor manta rays, waardoor deze mysterieuze wezens vrijwel het hele jaar door te bewonderen zijn. Manta Point is de ultieme plek om te snorkelen en te duiken, gezien haar populariteit. Bij verschillende duiklocaties in de omgeving van Nusa Penida bestaat de mogelijkheid om de mola-molavis en rifhaaien waar te nemen. Echter, naast het opmerken van mantaroggen en mola-mola’s, is er ook een overvloed aan diversiteit aan mariene flora en fauna en talrijke soorten koraalriffen te vinden op Nusa Penida.

Nusa penida

Tips:

  • Ga altijd met een snorkelgids op pad, tenzij je een ervaren snorkelaar bent.
  • Zorg voor goede snorkeluitrusting, inclusief een snorkelmasker, snorkelvinnen en een wetsuit.
  • Smeer je in met zonnebrandcrème en bescherm je hoofd tegen de zon.
  • Respecteer het onderwaterleven en raak de koraalriffen niet aan.

Extra:

Naast de hierboven genoemde plekken zijn er nog veel meer mooie snorkelplekken op Bali. Vraag je lokale gids om tips of doe online onderzoek. De beste tijd om te snorkelen op Bali is tijdens het droge seizoen, van mei tot oktober. Vergeet niet om te genieten van de prachtige zonsondergang na een dagje snorkelen!

Bekijk hier het aanbod van Bali

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *